יום שישי, 14 בפברואר 2014

לחמניות פצפוצי שוקולד

ביום שישי לפני שבועיים הכנתי כרגיל חלה לשבת. רק שהסחת דעת רגעית גרמה לי לפספס את ספירת כוסות הקמח, ויצא שהכנסתי לקערה 10 כוסות במקום ה-8 שבד"כ אני מכין לאירועים כאלה. הזמנו זוג חברים לארוחת שבת, וכמו תמיד, התפריט כולל חלה ענקית ורבת רושם. רק ש-10 כוסות זה הרבה יותר מדי, וחלה מפלצתית שכזו היתה מוגזמת בעליל.

החברה בבית הפעילו לחץ בלתי מתון בעליל, להפריש מהבצק לנה הגונה, ולהכין את מה שהייתי מכין בעבר והפסקתי – לחמניות עם פצפוצי שוקולד. זה היה מאכל אהוב, עד שמאסתי בפצפוצי השוקולד, והפסקתי להכין כאלה לגמרי.

ההצלחה היתה ניכרת, כצפוי, ושכנעה אותי לצלם ולהביא את העניין לכאן. מכיוון שלא כתבתי את המרשם במדוייק, אין לי מרשם להפעם, אבל זה זהה למרשם שכבר הבאתי לכאן פעם, בכמויות גדולות יותר, ועם סוד קטן בסוף:

החומרים:
  • ¼ כוס שמן (אני מעדיף קנולה)
  • 2 כפיות מלח שולחן
  • 2 כפות סוכר (אני מעדיף דמררה, אבל אפשר אחר)
  • 2 כוסות קמח מלא
  • 4 כוסות קמח לבן (לא מולבן)
  • 2 כפיות שמרים יבשים (אפשר טריים במקום, אבל אלו הכי נוחים לי כי נשמרים לאורך זמן במקרר)
  • 540 מ"ל (¼2 כוסות) מים חמימים
  • 2 ביצים גדולות
  • שומשום
  • ותוספת מיוחדת שנותנת לחלות וללחמניות ניחוח שומשומי משגע – 2 כפיות שמן שומשום.
תהליך ההכנה (ברשומה המקורית יש גם תמונות)
  • בתחתית קערת המיקסר אני מכניס את השמן, לתוכו אני מכניס את שתי כפיות המלח וכף אחת מהסוכר.
  • מעל השמן, מכניס את שתי כוסות הקמח המלא ואחריהן את 4 כוסות הקמח הלבן והכף הנוספת של הסוכר
  • מערבב קצת את הסוכר בקמח (עם כף יבשה) ויוצר באמצע גומה עמוקה וגדולה
  • לתוך הגומה אני מכניס את שתי כפיות השמרים היבשים, ויוצק עליהם כוס אחת של מים חמימים
  • ממתין כעשר דקות לראות שהשמרים מעלים בועות ואז מכניס לתוך העיסה שבמרכז ביצה שלמה ועוד חלבון של הביצה השניה. את החלמון שהפרדתי אני שומר בינתיים בכוס עם מים (שלא יתייבש)
  • מכניס לקערה את יתרת המים (עוד כוס ורבע). רצוי להכניס מעט פחות, נניח כוס וקצת, ולהוסיף רק אם צריך.
  • מפעילים את המיקסר בתחילה במהירות איטית, עד שהחומרים מהתחתית נאספים לגוש הבצק המתהווה. שימו לב - בצק של חלה אמור להיות קשה למדי ודי יבש, אז בזהירות עם המים. אם יוצא רטוב מדביק מדי, מוסיפים מעט קמח.
  • לאחר שהחומרים התאחו, לגבירים למהירות דרגה 2 במיקסר ולשים כ-5 דקות. שימו לב שהמיקסר עובד די קשה, ואם הוא מתחמם מדי יש להפסיק ולתת לו לנוח. זה בצק די גדול למיקסר ביתי רגיל.
  • בגמר הלישה, מוציאים את הבצק, מכדררים אותו קלות בידיים, מזליפים מעט (ממש מעט) שמן לקערת המיקסר ומחזירים את הבצק חזרה לקערה. מגלגלים אותו בקערה עד שהוא מצטפה בשכבה מבריקה ודקיקה של שמן המונעת ממנו להתייבש.
  • מכסים ומתפיחים לפחות שעה וחצי, בסביבה חמימה. אני לעיתים מכניס לתנור שאותו הפעלתי לכמה שניות בלבד, או בקערת פלסטיק ניתן לחמם בעוצמה נמוכה במיקרו לדקה וחצי.
  • ככה נראה לפני התפיחה, וככה אחרי (הנה שתי תמונות, וזה הרבה יותר מ-"הבצק מכפיל את נפחו" המוכר)
מכיוון שהכנתי בצק גדול מדי, הורדתי כשני שליש ממנו, חילקתי ל-4, קלעתי והעמשתי לתפיחה. את השליש (בערך) הנותר חילקתי ל-8, רידדתי כל אחד מהחלקים ומיליתי בנדיבות בפצפוצי שוקולד של נסטלה.

את החלה הברשתי בביצה ופיזרתי מעל שומשום לקישוט וטעם. את הכדורים טבלתי כמו שניצל כל אחד בביצה ואח"ג בשומשום, מב שהבטיח כיסוי צפוף הרבה יותר של השומשומים.

את החלה אפיתי קודם, כ-45 דקות. את הלחמניות אפיתו אחרי שתפחו היטב לכ-22 דקות אפיה.
להלן כמה צילומים מהתהליך:
הלחמניות והחלה הקלועה לפני התפיחה

אחרי התפיחה

אפויים וזהובים

והצצה בפנים, כשהפה של אביב מלא

יצא כ"כ מוצלח שהשתכנעתי להכין שוב, ושוב נטרף בהנאה.
בטח אכין היום שוב, לפחות חלה טובה.

שבת מהנה ומוצלחת לכולנו

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה

אשמח כמובן לתגובות. תודה :-)