יום חמישי, 25 בדצמבר 2014

ריבת תפוזים

אחד מהדברים שאני מאוד אוהב זה להתענג על פרוסת לחם טרי טרי שנחתכה עדיין חמימה, עליה מורחים בנדיבות חמאה ומעל, בשכבה הגונה, ריבה טריה. לאחרונה, כמו שסיפרתי, יצא לי להכין כמה ריבות טעימות, כך שיש לרוב מה למרוח, וגם לחם כמובן יש.

לפני כמה ימים קפתצי לבקר את גל בנסיבות הקשורות לעבודתו כסוכן ביטוח. כשראיתי שעץ התפוז שלו עמוס בכמות אדירה של פרי כתום בשל, קפץ לי הרעיון המתבקש. גל ניגש למטבח, הארה לי ריבה כזו במקרר שגם הוא אוהב, נטל שקית גדולה שאותה העמסנו בתפוזים בשלים. הבטחתי לו חלק בשלל, כשאסיים להכין.

חיפוש בגוגל אחר מתכונים מתאימים הניב שלל תוצאות, אבל אף אחת לא בדיוק מה שרציתי. אבל ליקטתי כמה רעיונות וטיפים להכנה, וניגשתי לבצע את הנסיון שלי, שעליו אספר כאן.

הכנות מקדימות:
מכיוון שהכנתי ריבת תפוזים שלמים, כלומר כולל הקליפה, רצוי להוציא מהקליפה מעט מן המרירות שבה. גם ככה נשאר לא מעט ממנה, אבל במידה מתאימה. לא בטוח ששלב זה חיוני, אבל כך היה כתוב במתכונים השונים, אז לא דילגתי על השלב הזה:
  • שטיפה ראשונה מכל האבק שנדבק על העץ
  • השריתי בגיגית כמות תפוזים מתאימה למשך כ-12 שעות
  • אחרי 6 שעות בערך החלפתי את המים.

בישול מקדים:
  • לאחר ההשריה הכנסתי לסיר את התפוזים בשלמותם, מיליתי מים, והבאתי לרתיחה ובישול כ-15 דקות. לפי הריח בבית וצבע מי הבישול בשיר נראה שהפעולה הזו בהחלט אפקטיסית.
  • אח"כ שופכים את המים, שוטפים במים טריים ומשאירים להתקרר עד שניתן לגעת בהם בידיים.

קיצוץ וריסוק
מכיוון שרציתי גירסה מרוסקת, ללא גושים גדולים של קליפה (אפשר גם אחרת, אבל ככה זה גם יותר פשוט):
  • שלב ראשון, חיתוך והסרת שני הקצוות, זה של העוקץ וזה של התחת
  • קיצוץ לחתיכות, בערך שמיניות
  • ריסור במעבד המזון עם הלהב לעיסה די דקה, אבל שבכ"ז יורגשו חתיכות הקליפה הקטנות.

בישול:
לא מסובך
  • מכניסים לסיר, תוך שקילת המסה
  • מוסיפים סוכר. אני הורדתי את הכמות המומלצת, כך שהסוכר היה חצי ממשקל התפוזים (כלומר שליש מהמסה הכללית). כ-1.5 ק"ג תפוזים, וכ-750 גרם סוכר.
  • הוספתי מעט מים, בערך חצי כוס להארכת הבישול. לא בטוח שנדרש.
  • בישול על אש קטנה כשעה ורבע. חלק מהמים מתאדים והריבה מסמיכה.
  • הכנסתי צלחת זכוכית לפריזר, וכשחשבתי שמוכן שמתי כפית מהריבה על הצלחת הקרה והכנסתי לכ-2 דקות במקרר. אם הריבה מוכנה, היא לא נוזלת. ככה חשים בסמיכותה כשתאוכסן במקרר.

איחסון:
  • בשלב הראשון כתוב תמיד לעקר את הצנצנות. אז למרות שלא בטוח שנדרש, שטפתי שוב וסידרתי במיקרו, כשצנצנת אחת קטנה מלאה מים. והפעלתי לכ-5 דקות, כשמעל הכיסוי המוכר ללכידת האדים. זה בהחלט מחמם היטב את כל הצנצנות ו'מבשל' את החידקים, אם ישנם. את המכסים הכנסתי למסננת ושטפתי במים רותחים מהקומקום.
  • בכף מילאתי את הצנצנות, אחת אחת עד לשפתן, כשאני מחזיק את הצנצנות המתלהטות בכפפה טרמית
  • סגרתי היטב והפכתי על ראשן. חום הריבה הלוהטת למעשה מעקר את הצנצנות והמכסים, כך שלא ברור למה מציינים את זה בכל המתכונים. נראה שלהבא אדלג.

ושורות סיכום:
  • שלושה ימים אחרי הקטיף,  הגעתי לגל לביקור קצר, והפתעתי אותו עם צנצנת מלאה. וגם הדלקנו יחד נר שלישי
  • לכבוד החג, לגיוון מהסופגניות, הכנו רולדות בצק שמרים. כמלית ערבבנו שוקולד, חמאה וריבת תפוזים שכזו. יצא נפלא.
  • בהכנה מאוחרת הוספתי גם לימון יחיד ושלם. ועוד סדרה עם קלמנטינות (בקליפתן). יצא נפלא, ולא החלטתי מה עדיף.
  • וכאמור – הכי כיף על לחם טרי (קמח מלא, דבש ואגוזים), עם חמאה ומנה דשנה מהעונג המתוק מריר

סופ"ש מתוק ומהנה של אחרי החג לכולנו. ופה מתחילים החגים של הגויים devil

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה

אשמח כמובן לתגובות. תודה :-)