יום שישי, 18 בנובמבר 2011

חלה מתקתקה

בעקבות הבקשות של לא מעטים מכם למתכון מסודר של החלות שהכנתי, הקפדתי לרשום כמויות בפעם האחרונה שאפיתי חלה (ביום שישי האחרון). היא מעט קטנה מהענקיות שעליהן סיפרתי, וכוללת קצת יותר קמח מלא (לאור העדפתם של האורחים שלנו לארוחת השבת), אבל גם זו יצאה טוב, אוורירי ומרשים מספיק כדי שלא אהסס להביא את המתכון לכאן. אז להלן, כולל צילומים וטיפים בנוגע להכנה שאני מצאתי יעילים לאורך השנים.
החומרים:
  • ¼ כוס שמן (אני מעדיף קנולה)
  • 2 כפיות מלח שולחן
  • 2 כפות סוכר (אני מעדיף דמררה, אבל אפשר אחר)
  • 2 כוסות קמח מלא
  • 4 כוסות קמח לבן (לא מולבן)
  • 2 כפיות שמרים יבשים (אפשר טריים במקום, אבל אלו הכי נוחים לי כי נשמרים לאורך זמן במקרר)
  • 540 מ"ל (¼2 כוסות)מים חמימים
  • 2 ביצים גדולות
שומשום
תהליך ההכנה
  • בתחתית קערת המיקסר אני מכניס את השמן, לתוכו אני מכניס את שתי כפיות המלח וכף אחת מהסוכר.
  • מעל השמן, מכניס את שתי כוסות הקמח המלא ואחריהן את 4 כוסות הקמח הלבן והכף הנוספת של הסוכר
  • מערבב קצת את הסוכר בקמח (עם כף יבשה) ויוצר באמצע גומה עמוקה וגדולה
  • לתוך הגומה אני מכניס את שתי כפיות השמרים היבשים, ויוצק עליהם כוס אחת של מים חמימים
  • ממתין כעשר דקות לראות שהשמרים מעלים בועות ואז מכניס לתוך העיסה שבמרכז ביצה שלמה ועוד חלבון של הביצה השניה. את החלמון שהפרדתי אני שומר בינתיים בכוס עם מים (שלא יתייבש):
  • מכניס לקערה את יתרת המים (עוד כוס ורבע). רצוי להכניס מעט פחות, נניח כוס וקצת, ולהוסיף רק אם צריך.
  • מפעילים את המיקסר בתחילה במהירות איטית, עד שהחומרים מהתחתית נאספים לגוש הבצק המתהווה. שימו לב – בצק של חלה אמור להיות קשה למדי ודי יבש, אז בזהירות עם המים. אם יוצא רטוב מדביק מדי, מוסיפים מעט קמח.
  • לאחר שהחומרים התאחו, לגבירים למהירות דרגה 2 במיקסר ולשים כ-5 דקות. שימו לב שהמיקסר עובד די קשה, ואם הוא מתחמם מדי יש להפסיק ולתת לו לנוח. זה בצק די גדול למיקסר ביתי רגיל.
  • בגמר הלישה, מוציאים את הבצק, מכדררים אותו קלות בידיים, מזליפים מעט (ממש מעט) שמן לקערת המיקסר ומחזירים את הבצק חזרה לקערה. מגלגלים אותו בקערה עד שהוא מצטפה בשכבה מבריקה ודקיקה של שמן המונעת ממנו להתייבש.
  • מכסים ומתפיחים לפחות שעה וחצי, בסביבה חמימה. אני לעיתים מכניס לתנור שאותו הפעלתי לכמה שניות בלבד, או בקערת פלסטיק ניתן לחמם בעוצמה נמוכה במיקרו לדקה וחצי.
  • ככה נראה לפני התפיחה, וככה אחרי (הנה שתי תמונות, וזה הרבה יותר מ-"הבצק מכפיל את נפחו" המוכר):
לאחר שהבצק תפח יפה, מוציאים אותו ללישה שניה קלילה של כמה שניות. ואז מכדררים ומחלקים ל-4. אני מעדיף לקלוע חלה מ-4 גדילים כי יותר קל לחלק את הגוש ל-4. אבל אם אני רוצה חלה ממש מפוארת, אני קולע מ-6. בכל מקרה, זה יפה יותר מקליעה של 3 גדילים.
את 4 הגושים אני מכדרר בעדינות, מניח כדקה לנוח, משטח כל אחד ומגלגל לגליל ארוך שאותו אני מאריך בתנועות גילגול למין גדיל ארוך (כ-30 עד 40 ס"מ).
את הגדילים אני קולע לחלה. הנחיות לקליעה שאני מעדיף, בסרטון הבא:
סרטון פלאש
לאחר הקליעה, מניח על נייר אפיה ובתוך תבנית גדולה, ששומרת על מגבלות הגודל שיתאימו לתנור:
 
את המים מהכוס עם החלמון אני שופך, ומכניס מעט מים טריים (נניח כף) ומערבב לתמיסה צהובה ונוזלית. את התמיסה הזו אני מורח ביסודיות על החלה כולה, כמו צבעי קפדן. בגמר המריחה לא שוטפים עדיין את המברשת כי צריך אותה שוב. מפזר בנדיבות שומשום לבן (אל תתפתו לחום, הוא לא "מלא" או בריא יותר, רק עדין פחות), ומצמיד אותו לחלה עם המברשת:
 
מכניס את הכל לתנור החמים לתפיחה שניה של כשעה, עד שתפוח היטב:
 
מוציא מהתנור (בזהירות לא לטלטל יותר מדי), מדליק את התנור לחום של 190 מעלות. כשמגיע לטמפ` מכניס לאפיה (שוב בזהירות לא לטלטל יותר מדי).
לאחר 10 דקות, מוריד את הטמפ` ל-180 מעלות להמשך אפיה של עוד 35 דקות (סה"כ 45).
בגמר האפיה, מוציא מהתנור, שולף את החלה מהתבנית ומניח על רשת לצינון. יש להקפיב שהרשת תהיה על תבנית כך שמתחתיה יהיה מספיק מרווח אוויר. זה מבטיח פריכות הבסיס.
זהו, אחרי שמתקרר אפשר להנות בכיף. להקפיד לעטוף במגבת ובניילון, אבל רק אחרי שהתקרר. זה מה שיצא לי בנסיון הזה:
 
בהצלחה, חברים. זה בהחלט לא מסובך, ואחרי תרגול זה כיף.
וכמובן, שיהיה בתיאבון
שבת חורפית נעימה לכולנו

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה

אשמח כמובן לתגובות. תודה :-)