יום חמישי, 22 בדצמבר 2011

אורז במיקרו

נראה טוב וגם טעים אפילו ביום שאחרי
כשציינתי בשרביט 39/30 שהכנתי אורז במיקרו, התרוממו לא מעט גבות בתהיה – אני שלא מוכר במחפף במטבח מקצר ככה תהליכים? במיוחד בלטה תהייתו של אבי, על שזנחתי את הטכניקה המסורתית המשפחתית לטובת גירסה היי-טקית שכזו. אז נראה שראוי להסביר ולפרט קצת יותר..
ובכן, אתחיל עם הגירסה המשפחתית המסורתית:
 שוטפים את כמות האורז הרצוייה ביסודיות במסננת ומעמידים לייבוש
 שמים הבסיר את האורז עם מעט שמן ומטגנים קלות
 מכניסים את התבלינים הרצויים (אבקת קארי בכמות הרצוייה, אבקת מרק למעוניינים וכד`) לסוף שלב הטיגון הקצר שמדגיש את הטעמים
 מכניסים מים רותחים לסיר, לפי 1.5-2 כוסות מים, לפי סוג האורז (לאורז בשמתי זה כ- 1.75)
 פה נוסף שידרוג אופציונלי, כשעל פני השטח מפזרים בנדיבות שיני שום קלופות. הם מענגים אח"כ.
 מבשלים על אש נמוכה בסיר פתוח תוך רתיחה עד שמפלס המים יורד עד לפני האורז
 כמה דקות נוספות של בישול מכוסה, עד שעל פני השטח נראים חורים המרמזים שהמים הולכים ונספגים בגגרגרים, ואז מכבים את האש
 אחרי כמה שניות, כשהסיר עדיין חם אבל כבר לא לוהט מהאש הישירה, עוטפים אותו במגבת ומטמינים בין כריות ושמיכות הפוך עד להגשה, כשהחום הנותר משלים את תהליך הבישול באיטיות.  אין מה לחשוש מהריחות כי הם לא דולפים החוצה מהסיר (בתנאי שהמכסה והסיר מתאימים) או מנזק לשמיכות.  
הגירסה הזו טעימה ומוצלחת, אם כי יש לה כמה מגבלות – היא מסורבלת כי השמיכות לא תמיד זמינות, ועל שמיכות סינטטיות ו/או מזרון סינטטי זה לא מוצלח. ואם מדלגים על השלב, עלול לקרות אחד משני המצבים – או שנותרים מעט מים בתחתית הסיר שהופכים את האורז לעיסה, או שממשיכים ומבשלים מעט אחרי הנקודה, והאורז בתחתית הסיר מתחיל להישרף. בכל מקרה, קשה לדייק עם התזמון. כי זה החיסרון במקור חום תחתי ומרוכז, אפילו אם מנמיכים את האש למינימום.
וכאן נכנס היתרון של המיקרו –הוא מהווה מקור חום אחיד, שלא ממוקד רק בתחתית כמו אש או כיריים מכל סוג שהוא. ויתרון נוסף – אני מבשל בפיירקס וניתן לראות היטב את מפלס המים בסיר, וכשהמים נעלמים מהתחתית זה כמעט מוכן, אם כי עוד דקותיים לא מזיקות.
אז להלן ההנחיות המסודרות:
 שוטפים ומייבשים כנ"ל
 מרתיחים מים בקומקום, ובינתיים מכניסים את האורז עם השמן, המלח (כאמור כחצי כפית לכוס אורז) ומעט התבלינים הנבחרים (אני מוסיף לרוב כחצי כפית שום כתוש לכוס אורז. זה נמכר כאן וזמין תמיד) לכלי פיירקס, לכ-2 דקות חימון/טיגון
 מוציאים, מערבבים היטב עם כף, מוזגים את המים הרותחים בכמות שתוארה (1.5-2 כוסות מים לכוס אורז) ומכניסים למיקרו בעוצמה גבוהה לכדקה נוספת, או עד שמבחינים ברתיחה.
 מורידים את העוצמה לעוצמה נמוכה (כ-30%) ומכוונים את הזמן לכ-20 דקות לאורז לבן, או 50 דקות לאורז מלא.
 כשמפלס המים יורד מתחת למפלס הגרגרים, מכסים וממשיכים בבישול עד להשלמת הזמן.
 בסיום אני תמיד משהה את הפתיחה בכמה דקות, להשלמת התהליך בחום שנותר.
האורז יוצא ככה "גרגר-גרגר", ריחני וטעים תמיד. ואף פעם לא שרוף או דביק בתחתית.

אני מניח שסימני השאלה התבהרו עכשיו קצת בנוגע לעניין 
סוף שבוע מהנה ומוצלח לכולכם,
ושוב – חג אורים שמח!

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה

אשמח כמובן לתגובות. תודה :-)